ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!!! | CretAquarium

ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!!!

 

ΜΩΡΑ ΨΑΡΑΚΙΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!!!

 

Για μία ακόμη φορά, είχαμε τη χαρά να ζήσουμε από κοντά τη γέννα ενός ζώου μέσα στο Ενυδρείο. Ο καρδινάλιος σε μία από τις τροπικές δεξαμενές μας, γέννησε 19 μικρά ψαράκια τα οποία κολυμπούν υγιέστατα ανάμεσα στα "αγκάθια" ενός ψεύτικου αχινού που έχουμε δημιουργήσει. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να μας δώσει τα μικρά του και ο δεύτερος αρσενικός καρδινάλιος, ο οποίος προς το παρόν κρατάει τα αυγά με ευλάβεια στο στόμα του μέχρι την ημέρα που θα εκκολαφθούν.

Ο καρδινάλιος, Pterapogon kauderni, είναι ένα μικρό τροπικό ψάρι της οικογένειας των Apogonidae που ζεί στη περιοχή των νήσων Banggai της Ινδονησίας. Είναι ένα δημοφιλές ψάρι για τα ενυδρεία λόγω σχήματος, χρώματος και ήπιας συμπεριφοράς. Αυτό οδήγησε σε υπεραλίευση του είδους και σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζεί και μερικών θανατηφόρων ασθενειών οδήγησε σε δραματική μείωση του πληθυσμού του. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επιτυχής αναπαραγωγές σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Μια τέτοια προσπάθεια παρουσιάζεται στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου μας.

Όταν το αρσενικό ψάρι δεχτεί το κάλεσμα του θηλυκού μέσω ενός ‘ιδιότυπου χορού’, τότε το θηλυκό ψάρι εκκρίνει μια μάζα αυγών (μέγιστος αριθμός αυγών~ 90 με διάμετρο 2-3 mm) τα οποία γονιμοποιούνται από το αρσενικό και στη συνέχεια το αρσενικό ψάρι παίρνει περίπου τα ¾ της μάζας των αυγών στο στόμα του για εκκόλαψη. Η διαδικασία αυτή δεν διαρκεί πάνω από 2 δευτερόλεπτα. Η διάρκεια της εκκόλαψης διαρκεί περίπου 20-30 μέρες. Αυτή τη περίοδο το αρσενικό μπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί από το θηλυκό από μια ευδιάκριτη διευρυμένη στοματική κοιλότητα (bulldog face), η οποία είναι εμφανής εκείνη μόνο την περίοδο και από το γεγονός ότι σταματάει να τρέφεται. Μετά την εκκόλαψη τα νεαρά άτομα μαζεύονται σε ομάδα και βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στα αγκάθια των αχινών, εκεί όπου τα μεγαλύτερα ψάρια δεν μπορούν να τα πιάσουν.

Στην περίπτωση μας μόλις αντιληφθούμε ότι το αρσενικό άτομο φέρει αυγά στο στόμα του τον απομονώνουμε έτσι ώστε να είναι εύκολή η συγκομιδή των νεαρών ατόμων μετά την εκκόλαψη. Στη συνέχεια τα νεαρά άτομα τοποθετούνται σε ξεχωριστή δεξαμενή, με την παρουσία ψεύτικου αχινού για προστασία και μείωση του στρες, όπου ταΐζονται με ζωντανή τροφή (rotifers, artemia, copepods) μέχρι την ενηλικίωσή τους.